Voel je vrijer door stembevrijding

Van de week heb ik een avond stemexpressie gedaan. Onze maatschappij is zo gericht op het feit dat zingen vooral mooi moet klinken, en zelf heb ik daar nog wel een blokkade of één, twee of misschien wel drie op. Daarom vind ik zingen en stemexpressie nog steeds spannend, maar eenmaal bezig voelde ik weer hoeveel het me oplevert. Hoeveel vrijer ik me erdoor voel. Lees hier over de kracht van je stem bevrijden.

Zuivering

Wanneer je zingt of klanken voortbrengt heeft dit alles te maken met het vijfde ofwel keelchakra. De naam voor dit energiecentrum in Sanskriet is Vissudha wat zuivering betekent. En dat is, in mijn beleving, ook wat er gebeurt tijdens een klankmeditatie of soundhealing. Wanneer je dit gebied, het keelchakra, in het lichaam vrijmaakt, helpt dat je eigen waarheid uitdragen, communicatie, creativiteit en zelfexpressie. Je eigen stem terugvinden (figuurlijk) zodat je jouw waarheid kunt spreken. Dit is voor veel mensen een geblokkeerd gebied, het is ook letterlijk een smal gedeelte van het lichaam waar alle energie doorheen moet stromen. Wanneer onze energie niet goed geaard is en we veel vanuit ons hoofd leven (bedenken, beredeneren, analyseren, piekeren en ga zo maar door), dan zijn hoofd en lichaam energetisch niet goed met elkaar verbonden.

Krachtig communiceren

Als we door de ‘poort’ van de nek durven gaan kunnen we pas krachtig communiceren vanuit de ervaring. De informatie blijft niet meer abstract, maar is werkelijk doorleefd via fysieke ervaring en dat heeft ware wijsheid in zich. Het wordt betekenisvol en pas dan kan de informatie werkelijk op gevoelsniveau aankomen bij een ander. En dat gebeurt onder andere doordat de frequentie in de stem verandert als je iets echt hebt doorleefd of doorvoeld via een fysieke ervaring. Op onbewust niveau maakt dat het verschil bij de ander, op onbewust niveau kan de ander daardoor werkelijk voelen dat het waarheid is vanuit wijsheid (of ‘zien met het oog in de buik’, een mooie metafoor die ik ooit hoorde van een van mijn kleurtherapie-teachers). Stembevrijding maakt de ‘weg’ hiervoor vrij.

Wanneer je het keelchakra vrijmaakt, helpt dat je eigen waarheid uitdragen, communicatie, creativiteit en zelfexpressie. Je eigen stem terugvinden (figuurlijk) zodat je zonder angst jouw waarheid kunt spreken.

Je waarheid durven spreken

Veel mensen hebben een imprint dat je waarheid spreken niet veilig is. Een ouder of leraar kapte je fantasiewereld af toen je kind was. Of er zijn zelfs (bewust of onbewust) herinneringen van vóór dit leven toen je het spreken van de waarheid met de dood moest bekopen. Toen je voor jouw waarheid bijvoorbeeld werd onthoofd of op een brandstapel terecht kwam. Als je daar niets mee hebt kun je dat ook zien als een metafoor voor ervaringen van onveiligheid in dit leven. Ik heb zelf altijd veel feeling met het archetype van de troubadour. Deze artiesten reisden door een groot deel van Europa tijdens de twaalfde tot de veertiende eeuw. Hun geloof over wat het christendom inhield en hun geloof wat betreft mystiek was anders dan hoe de kerk het leerde. Zij probeerden een andere kant te belichten en een andere waarheid te verspreiden, op creatieve manieren via zang, dans en mystieke toneelstukken en zo de mensheid te dienen. Ze moesten dit regelmatig met de dood bekopen. Ik voel in mijn leven ook een zekere drang om mijn waarheid te delen, vanuit hoe ik me herinner hoe het leven werkt en in elkaar zit (via mijn boeken en artikelen bijvoorbeeld). Maar tegelijkertijd vind ik dat best spannend (understatement of the year), ik had hier veel angst op te helen. Het voelt alsof mijn ziel dat wil, maar mijn mens-zijn daar nog hard voor wilde wegrennen.

Stembevrijding

Zielsverlangen

Dat is vaker zo met een zielsverlangen, als mens denken we ‘oh neeee toch alsjeblieft niet dat?’ Ons ego vindt er van alles van en bedenkt zeker duizend-en-een redenen waarom het niet kan, waarom het veel te eng is, waarom je dan voor gek staat of dat dit zeker niet bij je past. Dit zielsverlangen, wát ons mens-zijn (of ego) er ook van denkt, is echter wel hetgeen waar we echt gelukkig van worden, en ergens op een dieper level weten we dat ook. Een groot onderdeel van de heling was en is het vrijmaken van mijn geblokkeerde keelchakra. Best een lange weg, maar wat een bevrijding is dat. Als we vroeger op school een liedje moesten zingen, kwam er bij mij nog net een schor piepje uit en dat is inmiddels gelukkig heel anders. Ik ben nog steeds geen zangeres, maar dat is wat anders, dat gaat over techniek.

Stembevrijding: terug naar je blauwdruk

Tijdens stembevrijding kwamen er eindelijk klanken zonder schaamte, zonder dat ik er een oordeel aan hing (ik lijk wel gek, mensen vinden me vast raar, dat klinkt echt niet mooi, mijn stem is niet zo mooi als die van jou, wat zal de ander er wel niet van denken). Nu vind ik niets méér bevrijdend dan bijvoorbeeld een klankmeditatie of sessie stembevrijding. Mijn ervaring is dat klank via je stemgeluid je weer in contact brengt met je blauwdruk. Geluid kan substanties doordringen, moleculen in beweging brengen en realiteiten herschikken. Stem en geluid hebben invloed, niet alleen fysiek maar ook op andere bewustzijnslagen. Het kan werken als een poort naar andere dimensies.

Maar bovenal is klanken maken of vrij zingen gewoon fun. Dansen, zingen, spelen, het hoort wat mij betreft thuis in hetzelfde rijtje! Heb jij wel eens stembevrijding, stemexpressie of klankmeditatie gedaan of zing je graag? Ik ben benieuwd naar je ervaringen, leuk als je deelt!

Foto: Marija Anicic

Wil je maandelijks een sprankelende Free your Dreams inspiratieboost in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 
Je blijft zo ook op de hoogte van nieuwe Free your Dreams projecten, Ebooks en workshops.

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *