Voor een groep spreken: heerlijk of hel? 5 tips!

Volgende week mag ik weer spreken voor een grote groep mooie mensen. Ieks, spannend, help en *%^#%!!! En aan de andere kant geeft het me achteraf elke keer weer zelfvertrouwen en kracht. Feel the fear, and do it anyway. Voor een artikel wat ik schreef voor Santé las ik een superboek over dit onderwerp.

Bill McGowan is oprichter en CEO van Clarity Media Group en auteur van het boek ‘De Perfecte Pitch, De zeven principes van het overtuigen’. Hij geeft in zijn boek een aantal fijne tips om mensen (liefst ademloos) naar je te laten luisteren en ze je verhaal nog lang te laten herinneren. Zo wordt voor een groep spreken nog leuk ook.

1. Niet improviseren
De meeste mensen die er hun beroep van hebben gemaakt voor een publiek of camera op te treden, zouden er niet over piekeren om te improviseren. Integendeel. Allemaal beslissen ze vooraf wat ze willen zeggen. Sommige mensen hebben behoefte aan veel oefening om zich een presentatie volledig eigen te maken, terwijl bij anderen de presentatie juist niet tot zijn recht komt als ze te vaak repeteren. Waar het om gaat: maak jezelf niet wijs dat jij geen voorbereiding nodig hebt.

2. Ontwikkel je eigenheid
Als iedereen op dezelfde manier sprak zou het leven dodelijk saai zijn. Het is niet zo gek dat onze gedachten vaak afdwalen tijdens presentaties of lezingen. Je wilt dat mensen zich jou herinneren, dus durf het anders te doen.

3. Toon je zelfverzekerd
Mensen die goed communiceren draaien niet om de boodschap heen. Ze beginnen zinnen niet met: ‘Ik denk dat…’ Gebruik ook geen slap taalgebruik als ‘zoiets als’ of ‘best wel’. Heb de moed om te zeggen wat je bedoelt en maak zelfverzekerd je punt.

4. Hou het kort
Onderzoekers van Saint Louis University hebben ontdekt dat het na tien tot achttien minuten spreken lastig wordt om de aandacht vast te houden. De auguratietoespraak van president Obama in 2013 duurde precies achttien minuten en dat is vast geen toeval. Onthoud: meer is niet meer.

5. Heb plezier!
Ook al moet je doen alsof, straal enthousiasme uit om het feit dat je je zegje mag doen. Als je ongemakkelijk, gespannen of zenuwachtig overkomt, zal die ongemakkelijkheid overslaan op je publiek.

Mijn ervaring is: hoe meer ik vanuit mijn hart durf te spreken en hoe persoonlijker ik mijn verhaal durf te maken, hoe meer ik het publiek raak. En jaaaa dat is spannend, maar ook mooi.

Hebben jullie nog tips? Ik hoor ze graag! 🙂

Ik schreef een uitgebreid artikel over dit onderwerp in het decembernummer van Santé (nu in de winkels).

Foto: Simone Becchetti

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *