Yin Yoga: een les in overgave

Als volledige kundalini-yoga-lover ben ik voor het eerst vreemdgegaan… Yin Yoga brengt mij veel op dit moment omdat het gaat over overgave, acceptatie en loslaten. Lees hier wat ik leer van Yin Yoga.

De houdingen in Yin Yoga worden lang, een aantal minuten, aangehouden. De houdingen zijn passief, maar wel intensief. Je bereikt diepere niveaus in de houding en dus in je lichaam. Niveaus voorbij de spieren, zoals het bindweefsel, waardoor je meer flexibiliteit ontwikkelt. Het helpt om bijvoorbeeld het heupgebied en de rug te openen waardoor energetische blokkades worden opgeheven. Yin yoga gaat heel erg over ZIJN (in plaats van DOEN) en dus leert het mij steeds beter om helemaal in het moment te zijn. Daarnaast werkt Yin yoga heel meditatief. Yoga teacher Katiza Satya legt het in haar lessen heel mooi uit vind ik. Zij legt uit dat het vooral gaat over drie principes, en door hiermee te oefenen tijdens de yoga lukt het me steeds beter om dit ook toe te passen in het leven.

1. (H)erkennen

Het gaat erom het lichaam te erkennen en te eren in waar het op dat moment is. Je hoeft jezelf dus niet in een houding te forceren en geen haast te hebben om dieper te komen. Als je lichaam het toestaat zak je dieper in de houding, als niet dan eer je het lichaam in wat het je nu te bieden heeft. Vervolgens voel en erken je waar in je lichaam je spanning voelt. Plaatsen in je lichaam die misschien lang geen aandacht hebben gekregen, die aandacht vragen en/of gespannen aanvoelen.

2. Toestaan/toelaten

Het belangrijkste onderdeel van Yin yoga is ‘toestaan’ of ‘toelaten’ en accepteren. Acceptatie of toestaan is een noodzakelijke stap voor je iets kunt loslaten. In eerste instantie toelaten waar het lichaam toe in staat is in een houding, en in die houding dan rust en stilte vinden. In elke houding is het belangrijk dat de levensenergie en je adem helemaal vrij kan blijven stromen. Wanneer je dieper in een houding zakt en de spanningen in het lichaam voelt en erkent sta je ze daarmee toe om zich te openen, om los te laten, om te ontspannen. Je staat toe wat er is in het moment.

3. Ontspannen

En dan kun je ontspannen met alles wat er is. De houding is een inspanning op een passieve manier, dus zonder actieve inspanning (dat maakt het heus niet minder intensief, maar er is wel rust in plaats van iets te moeten doen). De adem helpt je dieper in een houding te komen en zwaartekracht doet de rest. Je wordt als het ware een getuige van wat ‘is’, zonder dat het hoeft te veranderen, zonder dat je iets hoeft te bereiken. In een houding vind je balans tussen Doen en Zijn, tussen ‘action‘ en ‘non-action’. In Yin yoga oefen je met loslaten en ontspannen in de inspanning. Je oefent in ‘berusting’. Je hoeft niets aan te trekken en niets af te stoten. Uit het verlangen, het willen, het doen. Alleen maar aanwezig zijn. Het gaat niet om het ‘verhaal’, om het hoe en waarom, het gaat alleen om gewaar zijn. Eren, accepteren en zeker niet forceren.

Yin Yoga laat je voelen dat je actief kunt zijn en tegelijk uit kunt rusten in het Zijn. En dat is in mijn leven in ieder geval erg welkom.

Ik ben benieuwd hoe jullie Yin Yoga ervaren, laat het me zeker weten.

Foto: Jovo Jovanovic 

No Comments Yet.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *